Co víte o šunce?

Šunka je součástí našeho jídelníčku od nepaměti. A přiznejme si to, je i velmi oblíbenou pochoutkou. Takový plátek čerstvé voňavé kvalitní šunky s křupavým rohlíkem namazaným máslem, šťavnatým rajčetem a listem křehkého zeleného salátu - kdo by odolal. A jak už to bývá, co chutná dospělým, mají rády i děti. O to zodpovědnější by měla být naše role při nákupu potravin, šunky nevyjímaje.
 

Co říká legislativa

Výrobce šunky a masných specialit je povinen uvádět třídu jakosti, které šunka svým složením odpovídá. V současné době zákon rozlišuje tři třídy, které se od sebe odlišují nejenom obsahem čistých svalových bílkovin, ale i tím, co může být při výrobě jednotlivých šunek použito za suroviny.

třídy jakosti:

  • šunky nejvyšší jakosti
  • šunky výběrové
  • šunky standardní

Podívejme se podrobně na nejkvalitnější skupinu výrobků, tedy šunky nejvyšší jakosti, kterým společnost LE & CO věnuje mimořádnou pozornost a pro niž představují v jejím výrobním programu společně se šunkami pro děti prioritu číslo jedna. Šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat minimálně 16 % hmotnosti čistých svalových bílkovin. Při výrobě je zakázáno použití přídatných látek jako jsou vláknina, barviva, škroby a rostlinné či jiné živočišné bílkoviny. Z toho tedy vyplývá, že díky přísným normám jsou šunky nejvyšší jakosti jedním z nejkvalitnějších masných výrobků na trhu. Obsahují velmi vysoký podíl masa a většinou jsou vyráběny z vysoce kvalitní celosvalové vepřové kýty.

V souvislosti s kvalitou šunky jsou skloňovány především čtyři pojmy – tuk, sůl, přídatné látky „E" a podíl masa, který přímo ovlivňuje množství důležitých živočišných bílkovin ve výrobku.

Tuky

jsou přirozenou a důležitou součástí naší stravy. Jsou základní složkou buněčné struktury, nejdůležitější zásobárnou energie v těle a zajišťují mechanickou a tepelnou ochranu organismu. Naše tělo z nich vytváří některé hormony, žlučové kyseliny a další významné látky. Tuk je podstatným nositelem chuti některých potravin, umožňuje vstřebávání a za určitých podmínek i ochranu důležitých vitamínů a provitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E, K, F – esenciální mastné kyseliny. Obsah tuku v šunkách nejvyšší jakosti LE & CO není vysoký, drží se pod hranicí 7 %, mnohdy i méně, a proto jsou šunky z této kategorie hodnotným a chutným zdrojem energie.
 

Sůl

tedy přesněji řečeno jedlá sůl (Chlorid sodný) je při výrobě masných výrobků používána ve směsi s dusitanem sodným. Pro chuť, konzervaci a charakteristické růžové zabarvení šunky a uzenin, tak jak je známe, je dusitanová solicí směs používána od nepaměti. Běžná sůl pro nikoho zásadní problém jistě nepředstavuje. Ale ani samotný Dusitan sodný (E250) není až takovou hrozbou, jak je často interpretováno. Jeho podíl ve výrobku je velmi nízký, neboť jeho dávkování je minimální již při samotné výrobě a následně se přirozenou cestou rozkládá na neškodné látky. Sodík obsažený v soli je pro lidský organismus zase důležitý pro udržení osmotického tlaku a iontové síly tělních tekutin. Nicméně vysoký, ale ani nízký příjem sodíku není pro organismus žádoucí. Hladina soli v šunkách se oproti minulosti stále snižuje a v šunkách nejvyšší jakosti LE & CO se pohybuje pod hranicí 2 %. Není nezajímavé připomenout, že ideální hranice příjmu soli by se měla pohybovat kolem 6 g denně.
 

Přídatné látky „E"

tzv. éčka nemusí být vždy nutně obávaným strašákem. Ne všechna jsou nezdravá. Už minulé generace používaly při výrobě šunky např. dusičnan nebo dusitan sodný. Jenom tato aditiva nebyla značena jako „E". Některá běžně používaná éčka, jako např. Erythorban sodný (E316) nebo Karagenan (E407) jsou i odborníky považována za bezpečná a třeba taková kyselina L-askorbová (E300) není nic jiného než využitelná forma vitamínu C. Připadá vám snad ten škodlivý? Zkrátka bez některých látek, při dnešním způsobu prodeje, šunku nevyrobíte, ale jistě platí: čím méně, tím lépe. Proto jich šunky nejvyšší jakosti LE & CO obsahují pouze nezbytný počet a množství.
 

Bílkoviny

jsou jednou ze základních složek potravy. V našem těle zastávají obrovskou řadu funkcí a protože si je naše tělo neumí získat jinak než příjmem z potravy a navíc je neumí uchovávat do zásoby, je nezbytný denní příjem těchto látek, ideálně v rozmezí 50 – 80 g. Bílkoviny jsou nepostradatelné pro tvorbu svaloviny, a proto u aktivních sportovců to může být i více, neboť záleží na tělesné konstituci a zátěži každého jednotlivce. Pro lidský organismus jsou lépe využitelné bílkoviny živočišného původu než rostlinného, tudíž jsou šunky s vysokým podílem masa cenným zdrojem jejich příjmu. U všech šunek nejvyšší jakosti LE & CO se obsah masa pohybuje v rozmezí 92 - 96 %.

 

Jste gurmáni, ale dbáte na zdravý životní styl? Nejste-li zapřísáhlými vegetariány, ve vašem jídelníčku si kvalitní šunky a masné speciality jistě po právu zaslouží své místo.